Skocz do zawartości


Zdjęcie

League of Legends FPS


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 xSkowyt

xSkowyt
  • Użytkownik
  • 60 postów
  • Dołączył: 20 Aug 2013

Napisano 14 September 2013 - 22:33

Witam. Mam ogromne problemy z działaniem league of legends, już wcześniej zakładałem taki wątek ale nic to nie dało, jest coraz gorzej. Mój sprzęt:

Laptop Aspire E1 - 571G

Intel Core i3 2348M 2,3GHZ 3MB L3 cache

Nvidia GeForce 710m 1GB Dedicated Vram

6gb ramu

Jest też druga karta Intel HD Graphics 3000.

Windows 8


Więc tak. Po kupnie laptopa fpsy na najwyższych śmigały na 60, bez żadnych spadków. Aktualnie na średnich o 30 moge pomarzyć, a od kupna laptopa dużo czasu nie minęło. Komputer nie jest bardzo zaśmiecony, ostatnio nawet czyściłem dysk. Sprzęt mam po prostu za słaby? Na starym stacjonarnym na 4gb ramu hd radeon 4730 śmigało mi tak że aż miło, a tutaj sam nie wiem.. Z patcha na patch jakoś tak dużej różnicy chyba być nie powinno? Zintegrowana karta aż tak szkodzi? Wkońcu są dwie, może się źle przełączają? Jest też dziwna sytuacja. Czasami jest tak, że i na najniższych wymaganiach jak i na najwyższych jest tyle samo fpsów. Bateria w wysokiej wydajności.

@

Śmieszna sytuacja sprzed meczu. I na bardzo wysokich jak i na bardzo niskich 30 fpsów. Ciekawe..

#2 Gość_Akiro_*

Gość_Akiro_*
  • Gość
  • Dołączył: --

Napisano 14 September 2013 - 22:38

Grasz na samej baterii czy laptop jest podłączony do gniazdka? Jeśli to pierwsze, to laptop ma pewnie domyślnie ustawione oszczędzanie energii, nie przełącza na grafikę dedykowaną i ogólnie jest mniej wydajny (wspomniałem o tym, bo napisałeś o baterii a gdybyś grał podłączony do zasilania, to nie miałaby ona znaczenia). W panelu sterowania możesz to ustawić ;3

@down
mi nie ;d

#3 Boski Pingwin

Boski Pingwin
  • Użytkownik
  • 779 postów
  • Dołączył: 22 Aug 2011

Napisano 14 September 2013 - 22:40

FPSy spadły każdemu, sprawdź czy nie włączyła Ci się z automatu opcja V-Sync (synchronizacja pionowa), jeżeli tak - odznacz ją koniecznie.

#4 xSkowyt

xSkowyt
  • Użytkownik
  • 60 postów
  • Dołączył: 20 Aug 2013

Napisano 15 September 2013 - 00:15

Laptop cały czas jest podłączony do ładowarki, 100% cały czas. Wysoka wydajność jak mówiłem. Jak myślicie, po prostu mam za słaby sprzęt na tą gre? ;/

#5 iTzRAMP4GE

iTzRAMP4GE
  • Użytkownik
  • 221 postów
  • Dołączył: 12 Jul 2013

Napisano 15 September 2013 - 00:19

Wina leży 50/50 bo z patcha na patcha wiadomo że co raz mniej będziesz miał fps bo ulepszają grafikę itd
radze ci zainwestować 3k zl i już możesz normalnie grać

With { PGS } from - 11.06.11


SpeedTest - 50/18


#6 xSkowyt

xSkowyt
  • Użytkownik
  • 60 postów
  • Dołączył: 20 Aug 2013

Napisano 15 September 2013 - 00:27

Serio jest aż tak tragicznie z optymalizacją?.. Co mam nie tak w laptopie? Nie znam się, można wymieniać części w laptopie i czy są one drogie? Czy to może być przez windowsa?

#7 ExploSivo

ExploSivo
  • Użytkownik
  • 239 postów
  • Dołączył: 17 Jul 2011

Napisano 15 September 2013 - 00:27

Ta gra powoli zamienia się w League of Bugs więc tak jak kolega rampage powiedział wina leży 50/50.
Połowa to ich bugi, a druga połowa to coraz to bardziej wymagająca grafika.

#8 xSkowyt

xSkowyt
  • Użytkownik
  • 60 postów
  • Dołączył: 20 Aug 2013

Napisano 15 September 2013 - 00:34

Troche nie bardzo.. bo mam dosc dziwna sytuacje w rodzinie, tymbardziej ze z pol roku temu zepsul mi sie stacjonarny komputer po prostu juz ze starosci, ojciec bez slowa kupil laptopa za kosmiczna cene jak na taki sprzet (kolega za podobny ma stacjonarny 16 gb ram...) wiec teraz nie bardzo wypada wydac 3k zl na komputer. Serio nie da sie nic zrobic? moze to rzeczywiscie przez windowsa, czy cos? moze sie radiatory zapchaly? gdy przeczyszce lapka sprezonym powietrzem to moze przez to ze jest zakurzony?

#9 db14

db14
  • Użytkownik
  • 989 postów
  • Dołączył: 16 Dec 2011

Napisano 15 September 2013 - 00:34

FPSy spadły każdemu, sprawdź czy nie włączyła Ci się z automatu opcja V-Sync (synchronizacja pionowa), jeżeli tak - odznacz ją koniecznie.

Co ta synchronizacja daje ?

#10 Gość_Akiro_*

Gość_Akiro_*
  • Gość
  • Dołączył: --

Napisano 15 September 2013 - 00:46

Jeśli naprawdę chcesz uzyskać sensowną pomoc, to zapytaj na pclabie albo pcformacie. Na pewno nie jest to wina specyfikacji laptopa, bo bratu na o wiele słabszym, 5-letnim sprzęcie FPS-y nie spadają poniżej 60.

#11 Kakutov

Kakutov
  • Użytkownik
  • 642 postów
  • Dołączył: 27 May 2012

Napisano 15 September 2013 - 04:42

Wina leży 50/50 bo z patcha na patcha wiadomo że co raz mniej będziesz miał fps bo ulepszają grafikę itd
radze ci zainwestować 3k zl i już możesz normalnie grać



Co za koleś!

Serio jesteś na tyle mało ogarnięty czy trollujesz?

Jeśli to pierwsze, to jakim cudem jednym patchem poprawili grafikę, że fpsy spadły o 66 %. Ja bynajmniej nie widzę żadnych zmian w grafice znaffco...
95% graczy Ligi to ćwierćmózgi

:league: > :doto:


#12 kawecki13

kawecki13
  • Użytkownik
  • 679 postów
  • Dołączył: 20 Jun 2011

Napisano 15 September 2013 - 05:25

FPSy spadły każdemu, sprawdź czy nie włączyła Ci się z automatu opcja V-Sync (synchronizacja pionowa), jeżeli tak - odznacz ją koniecznie.

Co ta synchronizacja daje ?


Synchronizacja pionowa = blokowanie ilości fps na poziomie odświeżania monitora, zazwyczaj jest to 60 lub 120/200 w przypadku monitorów 3D

Reasumując, wyłączając synchronizację pionową możesz powiększyć swojego e-penisa i chwalić się, że masz xxxxxxx fps (oko ludzkie wychwytuje zmiany płynności do ~60-75 fps, powyżej mogą być miliardy fps a i tak różnicy nie zauważysz)

(kolega za podobny ma stacjonarny 16 gb ram...)

RAM, drogi kolego, nie do końca jest wyznacznikiem wydajności komputera. PC lepiej będzie działał z 4GB RAM'u, z dobrym procesorem i grafiką, niż 128GB RAM z procesorem z wbudowanym GPU.

:idea:Chcesz to pisz:
GG - 10101505
LoL - MaRKaW
Mój RaidCall <--- wchodź i korzystaj mile zapraszam
Graj by wygrać, nie dla fragów


#13 PLS3X

PLS3X
  • Użytkownik
  • 1323 postów
  • Dołączył: 02 Oct 2012

Napisano 15 September 2013 - 08:36

Coś ci limituje fpsy do 30, popatrz w sterownikach, ustawieniach gry i programach do nagrywania o ile takie masz.

PC lepiej będzie działał z 4GB RAM'u, z dobrym procesorem i grafiką, niż 128GB RAM z procesorem z wbudowanym GPU.

To postaw na takich dwóch komputerach serwer np.: do minecrafta który jest wymagający w kwestii ram.

Don't call back your in-game friends on skype, they'll probably die.

~ Panishu 2014 reddit

#14 hakomo

hakomo
  • Użytkownik
  • 544 postów
  • Dołączył: 03 Sep 2011

Napisano 15 September 2013 - 09:20

aktualizacja sterowników, przede wszystkim dla grafiki geforce. w panelu sterowania nvidi musisz pogrzebać. nie wiem jak on wygląda bo ja mam amd, ale wyłącz tam synchronizację pionową, a resztę ustawień dobierz jak najniższą. podczas gry wyłącz wszystkie zbędne programy, windows update i windows defender. u mnie nawet aimp powoduje lekki spadek fps. jesli to nie pomoże to musisz postawić system z partycji recovery ale nie gwarantuje że to pomoże
Dołączona grafika

#15 LiSA

LiSA
  • Użytkownik
  • 382 postów
  • Dołączył: 09 Nov 2010

Napisano 15 September 2013 - 12:20

W ustawieniach wideo w lolu ustaw fpsy na benchmark i wylacz cienie




Polecane:leagueoflegends |planets3 | MyDisco.pl | LOL