Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wymiana podzespołów
wlazly Offline
Killing Spree
*

Liczba postów: 56
Dołączył: Jul 2012


Post: #1
Wymiana podzespołów
Cześć forumowicze.
Mam do was kilka pytań:
1. Czy opłaca się wymieniać starego core2 duo na amd phenom x965 czy 945 (czterordzeniowca)?
2. jeżeli kupię ten procesor, płytę główną i ramu np 8gb to z moim super 1mb uploadu mogę rozpocząć stream w jakiejś normalniej (żeby się dało oglądać ) rozdzielczości?
3. Jeżeli chodzi o grafikę to mam GF 450 gts gigabyte'a jakiś trochę podkręcony przez producenta. (info odnośnie streamu)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2013 10:42 przez wlazly.)
23-01-2013 10:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
skate3pro Offline
Unstoppable
***

Liczba postów: 196
Dołączył: Mar 2011
Lokalizacja: Orzesze


Post: #2
RE: Wymiana podzespołów
1. Najlepiej kup jakiegoś intela i wymień mobo na choćby socket 1155, ale jak nie masz tyle kasy, to wymien mobo na am3 i kup phenoma, najlepiej 6 rdzeni (już modelu dokładnie nie pamiętam).
2. 1mb uploadu to mało. Wszystko zależy od tego czy masz full wersje xsplita i chcesz streamować w HD.
3. Zależy w jakie gry będziesz grał, jak w lola to może starczy, ale wolałbym wymienić.
I w jakiej rozdzielczości grasz?
23-01-2013 11:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Maad Offline
Killing Spree
*

Liczba postów: 59
Dołączył: Nov 2012
Lokalizacja: localhost
East: Maad Obserwuj grę


Post: #3
RE: Wymiana podzespołów
1. Nawet nie myśl o AMD bo od jakiegoś czasu to zwykła kupa. Tak jak mówi kolega wyżej - socket 1155, ew. 1156. Ja mam ten drugi z i7 i z niego streamuje bez problemu.
2. 1Mb upa to mało na stream w 720p. 2Mb to imo wymóg.
3. Karta graficzna nie ma nic do streamowania. Podczas dekodowania wideo jest wykorzystywany jedynie procek.

Chciałbyś pisać o esporcie w rozwijającym się serwisie? Wyślij mi wiadomość!
23-01-2013 11:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
wlazly Offline
Killing Spree
*

Liczba postów: 56
Dołączył: Jul 2012


Post: #4
RE: Wymiana podzespołów
gram w full hd na24calowym monitorku. niestety funduszy mao ale czytajac wnioskuję , że warto poczekac i kupic cos lepszego.
23-01-2013 11:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
skate3pro Offline
Unstoppable
***

Liczba postów: 196
Dołączył: Mar 2011
Lokalizacja: Orzesze


Post: #5
RE: Wymiana podzespołów
Określ dokładnie ile masz pieniędzy do przeznaczenia na komputer.
23-01-2013 12:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
wlazly Offline
Killing Spree
*

Liczba postów: 56
Dołączył: Jul 2012


Post: #6
RE: Wymiana podzespołów
uważam że mam na płytę główną, procek i ram 800-1000 zł
23-01-2013 13:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
kawecki13 Offline
Godlike
*****

Liczba postów: 681
Dołączył: Jun 2011
Lokalizacja: Olsztyn
West: MaRKaW Obserwuj grę


Post: #7
RE: Wymiana podzespołów
za ta cene nie masz nawet co myslec o streamowaniu

IdeaChcesz to pisz:
GG - 10101505
LoL - MaRKaW
Mój RaidCall <--- wchodź i korzystaj mile zapraszam
Graj by wygrać, nie dla fragów
23-01-2013 14:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
skate3pro Offline
Unstoppable
***

Liczba postów: 196
Dołączył: Mar 2011
Lokalizacja: Orzesze


Post: #8
RE: Wymiana podzespołów
http://www.morele.net/inventory/info/q4ADZe/
- z intelem
- niestety 100zł drożej.

http://www.morele.net/inventory/info/FUbyLZ/
- z amd
- 800zł
- 6 rdzeni

Wybierz zestaw do swojego budżetu ;)
23-01-2013 15:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
CAR7ER Offline
Dominating
****

Liczba postów: 441
Dołączył: Aug 2011
East: You Obserwuj grę
West: Don't Obserwuj grę
NA: Say ;o Obserwuj grę

Fnatic Fan Roccat Fan


Post: #9
RE: Wymiana podzespołów
(23-01-2013 13:42)wlazly napisał(a):  uważam że mam na płytę główną, procek i ram 800-1000 zł

Tyle to na sam procesor musisz przeznaczyć.

Jak chcesz swobodnie stremowanie to te 2 mb uploadu minimum ale więcej to lepiej. Procesor przynajmniej klasy i5 2500k karta graficzna ma akurat najmniejszy wpływ jeżeli chodzi o stremowanie.

[Obrazek: CAR7ER_eune_39_4_nozg.png]
23-01-2013 15:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Juri Offline
Legendary
******

Liczba postów: 2,995
Dołączył: Jan 2013


Post: #10
RE: Wymiana podzespołów
720p, upload 2MB ? To chyba jakieś załośne bitrate to musi być, już lepiej 480p w wyższym birate, dla 720p to imho min z 5 MB uploadu żeby to jakoś w miarę logiczny bitrate miało. Skate3pro, czego taki drogi ten intel, przecież są i5 za ~650 zł.

Co ty wygadujesz carter ?! I5-3350P 650 zł, płyta 1155 na chipset B75 ~210 zł i zostaje kasa na 8GB ramu.

Tylko ten xsplict jest ? To widzę ten rynek streamowania dalej jest zacofany 10 lat wstecz, nie ma nic dekodującego na GPU ? Wtedy to nic byś nie musiał wymieniać.

[Obrazek: Jur1gag_euw_58_6_nozg.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-01-2013 14:45 przez Juri.)
29-01-2013 14:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Maad Offline
Killing Spree
*

Liczba postów: 59
Dołączył: Nov 2012
Lokalizacja: localhost
East: Maad Obserwuj grę


Post: #11
RE: Wymiana podzespołów
(29-01-2013 14:44)Juri napisał(a):  720p, upload 2MB ? To chyba jakieś załośne bitrate to musi być, już lepiej 480p w wyższym birate, dla 720p to imho min z 5 MB uploadu żeby to jakoś w miarę logiczny bitrate miało. Skate3pro, czego taki drogi ten intel, przecież są i5 za ~650 zł.

Co ty wygadujesz carter ?! I5-3350P 650 zł, płyta 1155 na chipset B75 ~210 zł i zostaje kasa na 8GB ramu.

Tylko ten xsplict jest ? To widzę ten rynek streamowania dalej jest zacofany 10 lat wstecz, nie ma nic dekodującego na GPU ? Wtedy to nic byś nie musiał wymieniać.

Na całe szczęście mamy CIEBIE, niezacofanego, wciąż na bieżąco użytkownika tego forum, który potrzebuje 1gbit łącza do oglądania youtube :) Jedna rada na przyszłość - nie znasz się, to zamknij dziób, a przed napisaniem posta skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą. Albo odłącz klawiaturę.

2Mbit to wystarczająca ilość do streamu 720p. Panu powyżej za idiotyzmy już podziękujemy. Jak chociażby propozycję socketu 1155 na chipsecie b75 :)

Chciałbyś pisać o esporcie w rozwijającym się serwisie? Wyślij mi wiadomość!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2013 15:08 przez Maad.)
01-02-2013 15:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Juri Offline
Legendary
******

Liczba postów: 2,995
Dołączył: Jan 2013


Post: #12
RE: Wymiana podzespołów
Aha, 2 mbit może i wystarczająca ale lepiej byłoby mieć więcej, może i masz rację, ale ja spotkałem się z opiniami że 3-3.5MB uploadu to polecana ilość. I co złego jest w chipsecie B75 na sockecie 1155 ? Bardzo dobra, tania płyta, bo ma SATE3 i USB3, czyli można wpakować w przyszłości SSD.

[Obrazek: Jur1gag_euw_58_6_nozg.png]
03-02-2013 23:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości